dilluns, 7 de març del 2011

MEMÒRIA HISTÒRICA

Paracuellos del Jarama... Algú ho recorda? Hauríem de fer-ho, com tot allò que va provocar la guerra del 36. Aquesta és la veritable Memòria Històrica: la que ens ha de ser conscients dels errors del passat i de les circumstàncies que van provocar un enfrontament cruel i devastador.
Conèixer i no repetir els errors del passat és que ens hauria de preocupar. Us proposo un exercici més interessant que fer un botellon o alienar-vos amb substàncies que no us solucionaran cap problema, només el posposaran: Interesseu-vos per les circumstàncies socials, polítiques, econòmiques, laborals, religioses, etc. del període 1932-1936 i compareu-les amb l'època actual. Enteneu que el món ha evolucionat i moltes coses -la mentalitat, recursos tècnics, etc.- no són iguals. Feu la comparativa d'una manera freda i desapassionada. No tingueu en compte les vostres creences polítiques i/o religioses -no us deixeu influir pel dogma o per la fe- i feu un anàlisi d'ambdues èpoques. Us sorprendran les semblances i punt de coincidència. No faig cap comentari ni us vull influir. Només us demano que em comenteu -d'una manera neutra i sense deixar-vos influir per condicionants externs- què heu trobat i què us sembla.

3 comentaris:

  1. He trobat algunes diferències:

    1) Militarizació. Ja no hi ha mili obligatòria, ni guerres colonials. Ja no es mor al Rif, o a Cuba, per salvar els privilegis d'uns pocs.

    2) Analfabetisme. Ara tenim escolarització obligatòria i accés lliure i gratuït al coneixement. Si algú és analfabet, és perquè vol.

    3) Monopoli religiós i anticlericalisme. L'Esglèsia Catòlica ha perdut el monopoli de la fe. Hi ha Testimonis de Jehovà, Mormons, Evangèlics i Baha'is. I a la gent atea ja no li cal enfrontar-se físicament amb els catòlics.

    ResponElimina
  2. Hola, benvolgut Josep.
    Sí, algunes coses han canviat, sens dubte!
    Només volia fer palesa una sensació que tinc des de fa temps: Veig que la nostra societat està perdent els valors -no vol dir que tots fossin correctes-, que s'està empobrint i que venen temps dolents i durs.
    Una abraçada!

    ResponElimina