diumenge, 15 de novembre del 2009

13, RUE DEL PERCEBE

Avui tenia dubtes entre parlar-vos de la seu central de la T.I.A. o de 13, Rue del Percebe. Ambdós formen part dels meus anys joves i no tant joves (encara treuen edicions de col·leccionista). La TIA era l'organització on treballaven Mortadelo i Filemon, insignes agents secrets.
Finalment, m'he decidit per 13, Rue del Percebe. Aquest edifici sempre m'ha recordat un altre edifici real. Digueu-me agosarat, però estic segur que una reunió d'escala en aquest edifici podria ser surrealista. Imagineu-vos la situació que us plantejo:
Es convoca una reunió d'escala on hi assisteixen el lladre -un autèntic anormal, venedor de bíblies a qui ningú es creu- que viu al pis superior, la senyora vella -que viu reconfortada en la seva posició de jubilada i a la que el animalets sempre li aixequen la camisa- que viu al pis de sota, el sastre -capaç de fer el que sigui per vendre el seu producte, però que mai sap què li estan dient- que viu al mateix pis que la senyora vella (o antiga) i, per postres, una persona aliena a l'edifici a la que volen convèncer per tal que assumeixi la responsabilitat de fer reformes. Us ho imagineu? Jo sí, i només de pensar en els diàlegs que en poden sortir, ja em descollono de riure.
En aquell edifici hi ha altres personatges que no desmereixen: la portera, el comerciant de la planta baixa -capaç de vendre el que sigui a qui sigui-, el veterinari del primer pis -amb els casos més estrafolaris-, la mestressa de la pensió del primer pis -que es passa el dia enganyat als seus allotjats-, els nens de la planta de dalt -amb les seves entremaliadures- i, finalment, el morós del terrat -a qui assetgen pels deutes-.
Ibáñez -el dibuixant d'aquest còmic- sempre ha reflectit la realitat d'una manera blanca però càustica. Qui no coneix un Rompetechos?, un Pepe Gotera i Otílio?, un Doctor Esparadrapo? Només trobo a faltar una psicòloga que es cregui totes les rucades que l'hi diguin. No recordo si l'Ibáñez tenia previst aquest personatge. Pot ser que sí, potser a la mateixa 13 Rue del Percebe en tenia una de psicòloga. Tingueu en compte que des del principi fins al final d'aquesta tira hi va haver canvis de personatges (bé, això passa a tot arreu).
Fins aquí el meu homenatge a Ibáñez, als seus personatges i a aquells que estan entestats en imitar-los.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada