dilluns, 10 d’agost del 2009

CANVIS

En tots els àmbits de la vida els canvis sempre representen un repte, una nova aventura, que ha de significar una superació de qui els empren i de qui els assumeix. La vida és canvi, un canvi constant. A vegades aquest canvi és imperceptible o moderat, d'altres és radical i traumàtic. Depenent de la situació i dels efectes que es persegueixen, el canvi que s'ha d'emprendre ha de ser més o menys radical.
El canvi també té, en segons quins casos, una component d'exemplaritat envers altres membres del grup. Aquesta component sempre és molt important en el cas que algun membre del grup no tingui clar quina posició ocupa a l'organigrama i s'hagin de reconduir segons quins comportaments.
Una bona època per planificar i emprendre canvis és el retorn de les vacances. Fer-ho en aquesta època planteja molts avantatges: hi ha temps per tal d'instaurar el canvi i d'esmenar les petites disfuncions que origina. La predisposició de qui ha de realitzar el canvi també és més alta i coincideix amb la nova etapa que significa la reincorporació a l'activitat desprès del parèntesi estiuenc.
El canvi es pot estructurar en diverses fases o etapes. Una primera etapa pot ser el canvi de l'activitat. Una vegada instaurada i testada aquesta nova manera de desenvolupar una activitat, es poden canviar els actor principals. La dinàmica de l'activitat ja està en funcionament i el canvi d'alguns elements humans ja no representa cap perill pel bon funcionament de l'activitat.
Tot això ha de representar un nou al·licient per desenvolupar l'activitat amb més efectivitat, eficiència i consciència de grup. En els grups és molt important reconduir les actituds divergents o que alteren el seu bon funcionament intern. Aquells elements que només contribueixen a crear un clima de desconfiança, de desafiament constant i de tensions innecessàries han de ser eradicats.
Bé, veurem com surt tot plegat. Ja està tot planificat i aprovat per qui ho ha d'aprovar. Ara només queda implementar el canvi, sí o sí, i reorganitzar el grup per tal de adequar les competències a les funcions. Fet aquest pas, ja poques coses queden per modificar. Ara només cal recompondre el grup i fer-ne fora els elements que no s'adaptin al canvi o que hi mostrin resistència. Tot això sense que et tremoli el pols, com sempre...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada