dijous, 3 de setembre del 2009

MERCAT DE DIA, MERCAT DE NIT.

No, no vaig amb retard. He esperat uns dies a fer aquest post per tal de reflexionar i pensar-me bé el que volia escriure. No vull que les meves paraules siguin mal interpretades i tampoc vull que es ningú es pensi que frivolitzo sobre un tema que és molt seriós.
No em sorprèn que a Les Rambles de Barcelona hi hagi prostitució. Sempre n'hi ha hagut, tothom ho sap i ningú s'ha esquinçat mai les vestidures per això. El problema no és aquest. El veritable problema és comprovar que no ha importat mai a ningú fins que aquest tema no ha sortit a la premsa. Potser no ho sabien que s'hi exercia la prostitució? Això vol dir  que mai hi passa ningú per aquest lloc? O potser per fer aquestes fotos s'hi han hagut d'esforçar molt o són un muntatge? No siguem hipòcrites!!!  Ara em diran que no ho sabien!!!
La prostitució a Les Rambles sempre ha estat tolerada mentre no causés problemes. Encara recordo al final de tot, a mà dreta, un local que es deia Big Ben i que es va tancar per les olimpíades del 92. Això va provocar que les mateixes prostitutes que abans exercien en aquell local acabessin al carrer i la situació es degenerés molt. Ara ja no tenien el control coercitiu del propietari del local -que no permetia segons quins comportaments-  i totes (drogoaddictes, immigrants, etc) van fer del carrer el seu lloc de treball, amb la consegüent delinqüència afegida. A més, oferien un espectacle que no existia quan hi havia el local al que em referia abans. 
Sobre el tema de la prostitució s'han d'anar tancant molts debats que fa anys que es van obrir (legalització, inclusió a la Seguretat Social, etc) i sembla que només es reobren quan aquest tema surt a la premsa. L'incident de les fotografies no és ni estrany ni infreqüent a Les Rambles i als carrers pròxims. No mirem cap a una altra banda. Això és la realitat, la vida en directe. Si el que es vol és acabar amb les prostitutes al carrer hi ha dues opcions: una presència policial permanent -no només quan surt el tema a la premsa- o la legalització de l'activitat i l'assignació d'un espai concret per l'exercici d'aquesta professió -amb els consegüents controls- si no és que es decideix que només es pot exercir en locals tancats.
No és una decisió que hagi de prendre la ciutadania. Penso que ja tenim -i paguem generosament-  ments pensants per tal que solucionin aquest problema sanitari, moral, professional i de mercadeig de les persones.
En aquest cas, i atenent al lloc on estan fetes aquestes fotografies, podríem dir que La Boqueria s'ha convertit en un (excel·lent) mercat de dia i -malauradament- en un mercat de nit.


3 comentaris:

  1. Possiblement sigui una broma fàcil però.... boqueria de dia i folleria de nit....

    ResponElimina
  2. Pense que la sol·lució ha d'estar per tindre uns espais-locals, controlats, la vigilància policial sols fa que traslladar el problema d'un lloc a un altre.
    L'ofici i la clientela existeix i li s'ha de proporcionar el lloc per estar-hi en condicions.

    ResponElimina
  3. Si, Molon, és folleria de nit, una autèntica folleria (en el sentit de bogeria).
    Aquesta és la "professió més antiga del món" i això ens demostra que ha perdurat a través dels anys. Mai han pogut acabar amb aquesta professió.
    No crec que s'hagi de perseguir les professionals d'aquest ram -que la majoria exerceixen per necessitat- però sí que crec que s'han de donar les condicions mínimes per tal que puguin exercir amb garanties de seguretat, sanitat, etc.

    ResponElimina